Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ενα βήμα πιο κοντά στην εξυγίανση βρίσκεται το «Νέο ΤΤ» με την ολοκλήρωση του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου, το οποίο αποτελεί και προαπαιτούμενο για την επιτυχή πώλησή του, που βρίσκεται στην τελική ευθεία.Περίπου 600 εργαζόμενοι αποδέχθηκαν το πρόγραμμα της εθελουσίας, ενώ στη συνέχεια θα εκτιμηθεί η σκοπιμότητα αποχώρησης άλλων 500 εργαζομένων από εκείνους που έχουν συνάψει επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες λήγουν. Με την ολοκλήρωση των ενεργειών αυτών το «Νέο ΤΤ» θα λειτουργεί με περίπου 2.200 εργαζόμενους, από τους 3.300 που είχε προηγουμένως.

Ο «αγώνας» για την απόκτηση του Νέου ΤΤ έχει ήδη ξεκινήσει και οι «μνηστήρες» πρόκειται να καταθέσουν τις προσφορές τους την ερχόμενη εβδομάδα.
Εχουν ήδη λάβει θέσεις «μάχης» οι τρεις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank και Εθνική για την εξαγορά του «Νέου ΤΤ».

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και τα σενάρια αρκετά για την κατάληξη του υγιούς τμήματος του ΤΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους παράγοντες που θα κρίνει την κατεύθυνση της τράπεζας είναι εάν το ΤΧΣ θα αποφασίσει να «αναβιώσει» τη συγχώνευση μεταξύ ΕΤΕ και Eurobank. Στην περίπτωση αυτή, το ΤΤ δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στο σχήμα και για λόγους ανταγωνισμού.
Εφόσον το ΤΧΣ αποφασίσει ότι δεν θα προχωρήσει με τη συγχώνευση της Εurobank-ETE, τότε θα πρέπει να κρίνει εάν είναι πιο προσοδοφόρο να συγχωνευθεί το ΤΤ με τη Eurobank ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους ενδεχόμενους επενδυτές κατά την πώληση ποσοστού του μετοχικού της κεφαλαίου της Εurobank, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τέλος, θα πρέπει το ΤΧΣ να αξιολογήσει το τίμημα που θα δοθεί για το ΤΤ, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει ποια από τις τράπεζες μπορεί να στηρίξει κεφαλαιακά το Νέο ΤΤ. Σε αυτήν την περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι προβάδισμα έχει η Alpha Bank, αφού είναι η μόνη από τις τρεις συστημικές τράπεζες που μπορούν να προσφέρουν κεφάλαια αντί για μετοχές. Παράλληλα, η Alpha Bank, σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης, έχει ένα συνολικό σχέδιο για τη λειτουργία του, που δεν είναι άλλο από τη λειτουργία του ως αυτόνομο, παραδοσιακό ταμιευτήριο.