Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές.


Η νέα ηγεσία της Αιγύπτου δεσμεύτηκε τη νύχτα ότι οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014, λίγες ώρες μετά τον θάνατο περισσότερων από 50 ανθρώπων έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας για την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.


Ο προσωρινός πρόεδρος Αντλι Μανσούρ ανακοίνωσε τη νύχτα ότι η οργάνωση των βουλευτικών εκλογών θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2014, επανεκκινώντας τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης, παρά την ακινησία στην οποία έχουν περιέλθει οι διαβουλεύσεις για τον διορισμό μεταβατικού πρωθυπουργού και τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το συνταγματικό διάταγμα, το περιεχόμενο του οποίου έγινε γνωστό μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Mena, προβλέπει την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας πριν από το τέλος του 2013 και την ολοκληρωσή της πριν από τις αρχές του φεβρουαρίου 2014. Στη συνέχεια θα ανακοινωθεί ο χρόνος διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. Και πριν από αυτό, ένα νέο Σύνταγμα θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα.

Προηγουμένως, ο Αντλι Μανσούρ έδωσε εντολή για την έναρξη έρευνας για τις βιαιότητες που προκάλεσαν χθες τα ξημερώματα στο Κάιρο τον θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό 435, σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών, που δεν διευκρινίζουν εάν τα θύματα προέρχονται αποκλειστικά από τις τάξεις των ισλαμιστών διαδηλωτών. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο που περιλαμβάνει 42 ονόματα υποστηρικτών της που σκοτώθηκαν χθες έξω από το αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ενώ η αστυνομία και ο στρατός έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς από τις τάξεις τους.
ΠΗΓΗ: www.zoygla.gr