Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Intel Core i7 4770K, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο υπερ-επεξεργαστή

Η Intel συνεχίζει να είναι πιστή στο ραντεβού της με την εξέλιξη των επεξεργαστών της και περίπου 1,5 χρόνο μετά τη παρουσίαση της τρίτης γενιάς Core CPUs με πυρήνα Ivy Bridge, μπαίνουμε σιγά σιγά σε μια νέα εποχή, αυτή των επεξεργαστών Haswell.
 
Μέσα στον Ιούνιο θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα μοντέλα της τέταρτης γενιάς επεξεργαστών Core, οι οποίοι έρχονται σε νέο socket, με ανανεωμένη αρχιτεκτονική και πολλές νέες δυνατότητες που στοχεύουν περισσότερο στο mobile κομμάτι της αγοράς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι desktop εκδόσεις δεν έχουν και αυτές τις δικές τους αλλαγές. Το τικ-τοκ συνεχίζεται λοιπόν από την Intel και μετά από το τοκ με τους Sandy Bridge και το τικ με τους Ivy Bridge επεξεργαστές, πηγαίνουμε πάλι στο τοκ με τους Haswell. Και η νέα γενιά επεξεργαστών κυκλοφορεί κάτω από την ονοματολογία Core, με τα πρώτα μοντέλα που διατίθενται να ανήκουν στις σειρές Core i5 και Core i7. Ο αριθμός που ακολουθεί τη βασική ονοματολογία ανήκει στη τέταρτη χιλιάδα και το κορυφαίο μοντέλο της σειράς είναι ο Core i7 4770K. Η ονομασία των μοντέλων είναι παρόμοια με αυτή των Ivy Bridge, αν και μερικά νέα γράμματα εισέρχονται στην ονοματολογία, κυρίως όσον αφορά τις mobile εκδόσεις των επεξεργαστών και το υποσύστημα γραφικών που ενσωματώνουν.

Core: αναφέρεται στη γενικότερη σειρά
i5/i7: αναφέρεται στην ειδικότερη σειρά, με τους i5 να διαθέτουν τέσσερα threads με τέσσερις πυρήνες και τους i7 οκτώ threads με τέσσερις πυρήνες. Πλέον όμως οι Core i5 έχουν και λιγότερη L3 cache
4xxx: ο αριθμός 4 στο συνολικό νούμερο φανερώνει τη τέταρτη γενιά Core, ενώ ο τριψήφιος αριθμός φανερώνει το ακριβές μοντέλο
K: το γράμμα αυτό στο τέλος της ονομασίας μας δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με επεξεργαστή που διαθέτει ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή, επιτρέποντας έτσι το πολύ καλύτερο overclocking.


Σε αυτό το αφιέρωμα που διαβάζεται όμως θα ασχοληθούμε με τους desktop Haswell και κυρίως με τον Core i7 4770K, τον οποίο είχαμε στη διάθεσή μας, τον μετρήσαμε και τα αποτελέσματα μαζί με την άποψή μας θα τα διαβάσετε όλα παρακάτω. Πρώτα όμως πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στην αρχιτεκτονική όλης της σειρας Haswell και τις βελτιώσεις που έχει κάνει η Intel. Όπως συνέβη με τους Sandy Bridge έτσι και με τους Haswell έχουμε μια νέα αρχιτεκτονική, η οποία έχει υλοποιηθεί γύρω από την υπάρχουσα τεχνολογίας λιθογραφίας.