Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Mετράει πληγές η Φιγαλεία


Δύσκολη κυριολεκτικά η νύχτα που πέρασε η περιοχή της Φιγαλείας εξαιτίας της εντονότατης κακοκαιρίας που την έπληττε αδιάκοπα για ώρες και σταμάτησε περίπου στις 6 το πρωί.

Οι κατολισθήσεις συνεχίστηκαν και οι δρόμοι έκλεισαν ξανά στην περιοχή του Λεπρέου.

Τα ρέματα βρίσκονται έως τώρα στα όρια επικινδυνότητας τους, ειδικά τα ρέματα στις περιοχές Μπούρα, Βαγένα και Μεταλλίο κατεβάζοντας χιλιάδες τόνους νερού και λάσπης.
 
Σφοδρές σταδιακές χιονο-χαλαζοπτώσεις από τις 8 αργά το απόγευμα έως τις 5 σήμερα τα ξημερώματα, έχουν "διαλύσει" το σύνολο σχεδόν των καλλιεργειών της περιοχής με το χαλάζι να είναι σε σχήμα βόλου. Ζημιές σε οικίες δεν έχουν αναφερθεί.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο των ισχυρότατων κεραυνών έλαβε χώρα πάνω από την Νέα Φιγαλεία. Μάλιστα οι κεραυνοί ήταν τόσο ισχυροί που η βουή τους τράνταζε ολόκληρα σπίτια ενώ διαρκούσε κατά μέσω όρο πάνω από 10".

Στα λευκά βρίσκεται αυτήν την ώρα η περιοχή του Κρυονερίου εξαιτίας των εκτεταμένων χιονο-χαλαζοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή.

Στην Νέα Φιγαλεία πληροφορίες αναφέρουν ότι από την υπερχείλιση του ποταμού Μπρίνου ή Ρέμα της Ευτελιάς όπως είναι γνωστό στην περιοχή, κινδύνευσαν να παρασυρθούν πρόβατα.

Στο Λέπρεο ο πρόεδρος κ.Νεοφώτιστος μας ενημέρωσε για κλειστούς δρόμους σε ορισμένους οικισμούς,
δεκάδες αγροτικούς δρόμους με κατολισθήσεις ενώ σημαντικά παραμένουν τα προβλήματα στον οικισμό Παναγιές.
Επίσης εξέφρασε στο ΦΙΓΑΛΕΙΑ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ την εντονη ανησυχία του για το κομμάτι "Δυστηχυμα" της Επαρχιακής Οδού Νέας Φιγαλείας-Θολού καθώς εξαιτίας της κοιλότητας του πλημμύρισε χθες με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία ενώ έκανε λόγο για μελλοντική υποχώρηση του υπεδάφους εάν τα νερά δεν βρουν σύντομα διέξοδο.

Στην Αρχαία Φιγαλία μηχανήματα έργων του Δήμου Κυπαρισσίας προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν από την έντονη κακοκαιρία τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Φιγαλείας. Σοβαρά είναι τα προβλήματα από τις κατολισθήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένα αρκετά χωριά στην περιοχή του Λεπρέου. Στη Νέα Φιγαλεία τα ρέματα φούσκωσαν επικίνδυνα στις περιοχές Μπούρα και Βαγένα. 

Μικρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι οδηγοί από Νέα Φιγαλεία προς τα Πετράλωνα εξαιτίας μικρών κατολισθήσεων και κομματιών του οδικού δικτύου. Στη Φασκομηλιά έχουν γίνει κατολισθήσεις σε αγροτικούς δρόμους, ενώ μικρά προβλήματα παρουσιάστηκαν στη Γέφυρα Κορακοφωλιάς από κατολισθήσεις και στον οικισμό Ρεβελέικα από διάβρωση του οδοστρώματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος Λεπρέου κ. Νεοφώτιστο, αποκλεισμένα παραμένουν τμήματα των χωριών Σκουπά, Μοφκίτσα, Μαυρονικόλας και Παναγιές εξαιτίας κατολισθήσεων.

Κατολισθήσεις επίσης σημειώθηκαν στην είσοδο του Λεπρέου, με τα οχήματα να κινούνται με δυσκολία σε πολλά σημεία έως τη Γέφυρα Μαυρονικόλα, αφού σε κυκλοφορία είναι μόνο το ένα ρεύμα. Στις Κάτω Παναγίες ο οικισμός παραμένει αποκλεισμένος.

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

 Προβλήματα εμφανίζονται σε όλο το οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις, πέτρες και δέντρα που βρίσκονται στο οδόστρωμα. Χωράφια έχουν πλημμυρίσει, ενώ σε πολλά τμήματα του δρόμου υπάρχουν τόνοι λάσπης. Παρών σε κάθε σημείο βρέθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Λεπρέου κ. Νεοφώτιστος, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον  ίδιο, μας ενημέρωσε ότι έχει καλέσει βοήθεια από τις Αρχές καθώς και μηχανήματα, ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι.