Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Αναστάτωση με τον επανακαθορισμό του αιγιαλού στο Μπισχινόκαμπο


Αντιδράσεις στην Ζαχάρω προκαλεί η δημοσιοποίηση του ΦΕΚ (58Δ/14-02-12) που καταργεί την παλαιά γραμμή αιγιαλού και επανακαθορίζει τη νέα σε περιορισμένη έκταση του δημοτικού διαμερίσματος Σχίνων. Ιδιώτης που διεκδικεί εκτάσεις στην περιοχή ανέθεσε σε ιδιώτη γεωλόγο την μελέτη προσδιορισμού της ακτογραμμής αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού στην θέση Κακόβατος – Σχίνοι Ζαχάρως.

Ο τελευταίος απεφάνθη ότι οι αμμώδεις εκτάσεις που βρίσκονται σε επαφή με τον αιγιαλό είναι αιολικής αποθέσεως και όχι θαλάσσιες. Κατόπιν η αρμόδια επιτροπή του δημοσίου, με στελέχη από την Κτηματική Υπηρεσία, το Λιμεναρχείο Κατακόλου και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, που συνεδρίασε το 2008, βασιζόμενη στην μελέτη του ιδιώτη, απεφάνθη ότι η ακτογραμμή των 400 μέτρων συρρικνώνεται σε 40 μέτρα.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζαχάρως Νίκος Χαραλαμπόπουλος έκανε λόγο για σκάνδαλο. Όπως ανέφερε στο IONION FM, παύει να υφίσταται ιδιοκτησία του δημοσίου στην περιοχή Ζαχάρως και η έκταση 600 περίπου στρεμμάτων που είχε παραχωρηθεί στο δήμο για αξιοποίηση περιέρχεται σε ιδιώτες. Στην πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο δήλωσε ομόφωνα αντίθετο στο ΦΕΚ, που εξεδόθη χωρίς την γνωμάτευση του δήμου και εξουσιοδότησε το δήμαρχο Ζαχάρως να προβεί σε καταγγελία στον εισαγγελέα, στο ΓΕΝ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

« Παρόμοιες ενέργειες γίνονται σε όλη την ακτογραμμή της Ηλείας. Σε αυτές εντάσσεται και η καταπάτηση στην περιοχή «Λάδι» στο Παλούκι Αμαλιάδας. Τα όρια των αμμοθινών , του παραλιακού δάσους και του δημόσιου κτήματος δεν μπορούν να αλλοιωθούν από κανέναν…
Ακόμα και από εκείνους που κάποτε αγόρασαν από το δημόσιο έκταση 4 στρεμμάτων και σήμερα βρέθηκαν να την έχουν δεκαπλασιάσει… Είμαστε εδώ κοντά στους ενεργούς πολίτες που αντιδρούν σε όλα αυτά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταπατήσει δημόσια η παραλιακή περιοχή» - δήλωσε μεταξύ άλλων στο Ιόνιον fm o πρώην προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαβασιλείου…

Σοβαρό χαρακτήρισε το ζήτημα που έχει ανακύψει, ο επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Ζαχάρως, Κώστας Αγραπιδάς. Το θέμα αφορά στην κατάργηση της γραμμής του παλιού αιγιαλού από 400 μέτρα και τον καθορισμό σήμερα στα 40 μέτρα, με βάση μελέτη ιδιώτη γεωλόγου που παρήγγειλε ιδιοκτήτης έκτασης στην περιοχή και αναφέρει ότι οι αμμοθίνες είναι αιολικής αποθέσεως και όχι θαλάσσιες.
Ο κ. Αγραπιδάς έθεσε σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν, όπως: γιατί η επιτροπή του δημοσίου που ενέκρινε την μελέτη του ιδιώτη και προώθησε τις διαδικασίες για το ΦΕΚ, από πενταμελής έγινε τριμελής κατά την συγκεκριμένη συνεδρίαση το 2008 (απόντος του τότε διευθυντή της πολεοδομίας της νομαρχίας Ηλείας και του προϊσταμένου της υπηρεσίας χωροταξίας και περιβάλλοντος), δεδομένης και της σπουδαιότητας της απόφασης που αφορά όλο τον κυπαρισσιακό κόλπο.

Επιπλέον η γνωμοδότηση θα έπρεπε να αναρτηθεί επί τριμήνου στο δημοτικό μέγαρο. Η περιοχή που αποχαρακτηρίστηκε είναι υπό καθεστώς natura και γειτνιάζει με δημόσια κτήματα, αποδεικνύοντας εν μέρει το δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής. Ο κ. Αγραπιδάς ζήτησε να συσταθεί εκ νέου η επιτροπή, όπως προβλέπει ο νόμος.

Εξηγήσεις για την εμπλοκή συγγενικού του προσώπου στο θέμα της επιχειρούμενης αλλαγής αιγιαλού και παραλίας στην παραλία Σχοίνων Κακοβάτου , έδωσε στο Ιόνιον FM ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος και κατήγγειλε ότι το καθεστώς παρανομίας εξακολουθεί να υφίσταται στη περιοχή …

«Ορισμένοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να συνδέσουν το όνομά ,μου και την παράταξή μας με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αδερφός μου στην συγκεκριμένη περιοχή σε σχέση με το ιδιοκτησιακό . Η απάντησή μου ήταν η θετική ψήφος μου στην δημιουργία επιτροπής για την διερεύνηση του ζητήματος το οποίο έχει πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες πτυχές… Ήθελα επίσης να σας καταγγείλω δημόσια την επιχείρηση της πλειοψηφίας με χαλκευμένη απόφαση του ΔΣ να αλλάξει τα ΣΧΟΑΠ με σκοπό να νομιμοποιήσει τις καραμπινάτες παρανομίες που συνέβησαν στο παρελθόν . Η επιτροπή του Άρθρου 52 απέρριψε την συγκεκριμένη απόφαση. Είμαι εδώ και όποιος νομίζει ότι έχει κάτι εναντίον μου ας το βγάλει και θα πάρει την απάντησή του. Κάνουμε τεράστιο αγώνα για να υπάρξει διαφάνεια στον δήμο…» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

ΠΗΓΗ: IONION FM