Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Αργεντινή και Χιλή για το τρόπαιο του Κόπα Αμέρικα

Η Αργεντινή θα βρεθεί στον τελικό του Κόπα Αμέρικα (23:00, ΣΚΑΙ) προκειμένου να διεκδικήσει τον πρώτο της μεγάλο τρόπαιο μετά από 22 χρόνια, έχοντας απέναντι της την οικοδέσποινα Χιλή, που με την σειρά της θα προσπαθήσει να διώξει μία «πολύχρονη» γρουσουζιά, κατακτώντας το κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οι δύο γείτονες των Ανδεων θα συναντηθούν στο εθνικό στάδιο του Σαντιάγκο, σε μία κλασική Νοτιοαμερικάνικη αναμέτρηση, γεμάτη ιστορία και αντιπαλότητα. Πρόκειται για δύο από τις τέσσερις ιδρυτικές ομάδες του Κόπα Αμέρικα, πηγαίνοντας πίσω στο 1916. Σ' εκείνο το τουρνουά η Αργεντινή διέλυσε με σκορ 6-1 τη Χιλή, δημιουργώντας μια πανίσχυρη παράδοση.

Ανάμεσα στις 36 συναντήσεις τους από τότε, οι Χιλιανοί κατάφεραν να κερδίσουν μονάχα μία, αυτή το 2008 για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2010. Ομως δεν μπόρεσαν ποτέ να νικήσουν την Αργεντινή στο Κόπα Αμερίκα τις 24 φορές που βρέθηκαν αντίπαλοι. Η Αργεντινή έχει κατακτήσει το τρόπαιο 14 φορές (η τελευταία το 1993) και εάν νικήσει και αύριο το βράδυ στο Σαντιάγκο, θα ισοφαρίσει την Ουρουγουάη στις επιτυχίες στην ιστορία του θεσμού.

Η Χιλή, στις προηγούμενες 36 απόπειρες να κατακτήσει το τρόπαιο, έχει έρθει πιο κοντά τέσσερις φορές, φτάνοντας όμως τελικά μόνο μέχρι τη δεύτερη θέση. Για τον Αργνετινό σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι, αυτή είναι μία χρυσή ευκαιρία να αναπαραγάγει την επιτυχία του από το επίπεδο συλλόγων σε εκείνο για τη χώρα του. οι μοναδικοί του τίτλοι με την Αργεντινή ήταν με την εθνική Ελπίδων και την Ολυμπιακή ομάδα.

Για την ομάδα στο σύνολό της είναι μία μεγάλη ευκαιρία, να «διασκεδάσουν» τον χαμένο τελικό του Μουντιάλ από τη Γερμανία, το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και τις δύο συνεχόμενες ήττες στον τελικό του Κόπα Αμερίκα, που κατέληξαν στα χέρια της Βραζιλίας το 2004 και 2007.

"Σε διάστημα λιότερο από ένα χρόνο αυτά τα παιδιά θα παίξουν τον δεύτερο τελικό τους σε μία μεγάλη διοργάνωση", είπε ο Αργεντινός ομοσπονδιακός Χεράρδο Μαρτίνο, μετά τον θρίαμβο (6-1) στον ημιτελικό κόντρα στην Παραγουάη. "Αυτό δεν είναι παγκόσμιο πρωτάθλημα -συνέχισε-, όμως είναι για εμάς το δεύτερο πιο σημαντικό τουρνουά στον κόσμο."

Η Αργεντινή θα παρουσιαστεί πλήρης, αντίθετα με την Χιλή που ακόμα προβληματίζεται πως θα αντικαταστήσει τον κεντρικό αμυντικό της Γκονσάλο Χάρα, που αποκλείστηκε για την περίφημη χειρονομία του στον Καβάνι στα προημιτελικά με την Ουρουγουάη, πράξη που δεν αντιλήφθηκε ο διαιτητής, αλλά κατέγραψαν οι κάμερες.

Ο Χοσέ Ρόχας, αντικατέστησε τον Χάρα στον ημιτελικό με το Περού (2-1), αλλά δεν έπεισε απόλυτα τον Χόρχε Σαμπάολι, που σκέφτεται άλλη λύση. Ο αγώνας είναι μία σύγκρουση, ανάμεσα στις πιο παραγωγικές ομάδες του τουρνουά, με τη Χιλή να έχει σημειώσει 13 γκολ και την Αργεντινή να πετυχαίνει 10. Ο Μέσι έχει να σκοράρει από την πρεμιέρα της Αργεντινής, αλλά είναι εκείνος πυο κινεί τα νήματα στην ομάδα, όπως έκανε και εναντίον της Παραγουάης.

"Εάν κάνει τρεις ασίστ και όλες καταλήγουν γκολ, τότε όλα είναι μία χαρά", είπε χαρακτηριστικά ο Μαρτίνο. "Δεν χρειάζεταιι-συνέχισε- να είναι ο πρώτος σκόρερ στην ομάδα για να είναι ευτυχισμένος." Πάντως η Χιλή δεν πρόκειται να προσπαθήσει να κάνει ατομικό μαρκάρισμα στον Λιονέλ Μέσι, όπως υποστήριζε ο τερματοφύλακας και αρχηγός των Χιλιανών Κλαούντιο Μπράβο, που ελπίζει να γίνει ο πρώτος αρχηγός της Χιλής που θα σηκώσει το τρόπαιο. Ο Μπράβο γνωρίζει τον Μέσι από την περασμένη σεζόν, όταν ήταν μαζί στην Μπαρτσελόνα και αναγνώρισε ότι θα ήταν δύσκολο να τον σταματήσει το Σάββατο. "Δεν είναι εύκολο, δεδομένης της ικανότητάς του Λίο. Αν δείτε τι έχει κάνει στην καριέρα του, αυτό είναι απίστευτο, αλλά εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε πάνω του έναν παίκτη για τα 90 λεπτά του αγώνα," είπε ο Μπράβο σε συνέντευξη Τύπου στο Σαντιάγκο.

"Πάντως αυτός δεν είναι μόνος του στο παιχνίδι-πρόσθεσε-. Θα πρέπει να ανησυχούμε για την Αργεντινή ως σύνολο, και όχι μόνο για τον Λίο." Η αυριανή αναμέτρηση, θα τον φέρει πρόσωπο με πρόσωπο, με ένα ακόμα παίκτη της Μπαρτσελόνα, τον αμυντικό μέσο της Αργεντινής, Χαβιέρ Μασεράνο. "Είναι -είπε- προνόμιο να παίζω εναντίον δύο συμπαικτών μου από την Μπαρτσελόνα. Ελπίζω να μην παίξουν όπως παίζουν συχνά για την ομάδα μας. Ο Χαβιέρ είναι η καρδιά της ομάδας και η Αργεντινή έχει μία μεγάλη ομάδα. Δεν είναι μόνο ο Λίο και ο Χαβιέρ, έχουν πολλούς υπέροχους παίκτες."

Οι πιθανές συνθέσεις:

Αργεντινή: Ρομέρο, Σαμπαλέτα, Ντεμικέλις, Οταμέντι, Ρόχο, Μαστσεράνο, Λούκας Μπίγλια, Παστόρε, Ντι Μαρία, Μέσι, Αγκουέρο.

Χιλή: Μπράβο, Ίσλα, Μεδέλ, Ρόχας, Αλμπορνός, Ντίας, Αράνγκις, Βιδάλ, Βαλδίβια, Αλέξις Σάντσες, Βάργκας.